Altijd Dichtbij !

17 voertuigen gemeente Barneveld over op biodiesel

Per 1 januari 2021 rijden zeventien voertuigen van de gemeente Barneveld op biodiesel (HVO100). Het gaat om vuilniswagens, pickups en bestelwagens. De komende tijd wordt het aantal voertuigen uitgebreid. De gemeente is in gesprek gegaan met pomphouder Argos in Barneveld. Doordat er voldoende biodiesel wordt afgenomen bleek het rendabel om een speciale pomp met biodiesel te realiseren.

Rijden op biodiesel is beter voor milieu, maar ook prettiger voor de omgeving. De uitstoot ruikt/stinkt nagenoeg niet, dus bij werk in woonwijken is dat prettiger voor het leefklimaat. Gekeken wordt of alle voertuigen die nu op diesel rijden over kunnen schakelen. Elektrisch rijden is niet geschikt voor alle voertuigen, dus biodiesel is een goed alternatief. De kosten voor HVO zijn wel iets hoger dan voor normale diesel. Maar de voordelen voor schone lucht en het klimaat gaven de doorslag. Ook particulieren kunnen HVO tanken. Wel moet goed nagevraagd worden of de auto geschikt is voor deze diesel. Inwoners kunnen dit navragen bij hun dealer. 

Besparing CO2

De gemeente heeft de ambitie om in 2022 78% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2015. Volledig omschakelen naar biodiesel kan een grote bijdrage leveren aan deze reductiedoelstelling. De gemeente streeft er na om 100% biodiesel te tanken voor de geschikte voertuigen. Komend jaar gaan we monitoren hoeveel biodiesel is getankt en hoeveel minder CO2 uitstoot er is gerealiseerd. En we zijn benieuwd naar de ervaringen van de chauffeurs.

Wat is biodiesel?

HVO100 (biodiesel) is een duurzame vervanger van reguliere diesel. Het wordt gemaakt van gebruikte kook/frituurolie van volledige plantaardige oorsprong. Alle ingeleverde vetten en frituurolie dat wordt ingeleverd op de milieustraat in Barneveld wordt opgehaald door een bedrijf die olie verwerkt tot biodiesel. HVO100 draagt direct bij aan een CO2 reductie tot 90% ten opzichte van de gewone diesel. Naast dat het veel minder CO2 uitstoot geeft is het ook biologisch afbreekbaar, geurloos, heeft het minder stikstofoxide uitstoot en verlaagd het fors in de roetuitstoot.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp
Share on email
Deel via Email