Current track

Title

Artist

Background

Gratis bibliotheek abonnement voor minima

Written by on 11/09/2019

Het college heeft deze week besloten om in de vorm van een pilot gratis basisabonnementen voor de bibliotheek te verstrekken aan minima. Hiermee wordt  uitvoering gegeven aan het actieplan Laaggeletterdheid om de bibliotheek voor iedereen toegankelijk te maken en eventuele financiële drempels weg te nemen.

 

“Lezen is leuk en leerzaam en zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Mensen met een laag inkomen kunnen op deze manier ook gebruik maken van de bibliotheek”, zegt wethouder Didi Dorrestijn-Taal over het besluit.

 

De gemeente vergoedt de kosten van een basis bibliotheekabonnement voor volwassenen die in de gemeente Barneveld wonen en een inkomen hebben tot 110% van de toepasselijke bijstandsnorm. Een basis bibliotheekabonnement voor jongeren tot 18 jaar is gratis. Met het basisabonnement kan men onbeperkt gebruik maken van de collectie boeken in de bibliotheek (maximaal 15 boeken tegelijk). Er is ook onbeperkt toegang tot het aanbod e-books (maximaal 10 tegelijk). 

 

Het aanvragen van een basis bibliotheekabonnement voor minima kan nog tot en met 31 december 2019 en alléén bij de gemeente Barneveld via www.berekenuwrechtplus.nl of bij de Balie Sociale Ondersteuning op het gemeentehuis, telefoonnummer 14 0342 of e-mail servicepunt@barneveld.nl. De gemeente toetst eerst of de aanvrager in aanmerking komt voor het bibliotheekabonnement. Daarna wordt een beschikking verstrekt. Met deze beschikking kan een gratis basisabonnement worden opgehaald bij de bibliotheek. Het basisabonnement is één jaar geldig voor de bibliotheken Barneveld, Kootwijkerbroek en Voorthuizen. 

 

Eind 2020 wordt de pilot met de gratis bibliotheekabonnementen geëvalueerd. Op basis van de uitkomst van de evaluatie wordt besloten of een structurele regeling voor minima wenselijk is.