Current track

Title

Artist

Background

Samenwerking overheid en burgers centraal op landelijk congres Buurtpreventie

Written by on 12/10/2019

Op zaterdag 12 oktober 2019 vond de tweede editie van het Landelijk Congres Buurtpreventie plaats in kasteel De Schaffelaar in Barneveld. Ruim 100 coördinatoren en actieve deelnemers van buurtpreventieprojecten uit heel Nederland namen deel aan dit congres. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar de toenemende samenwerking tussen burgers, politie en overheid op het gebied van veiligheid.

 

Dagvoorzitter Klaas Wilting (oud-woordvoerder politie Amsterdam) leidde zaterdag het gevarieerde programma.

Foto: gemeente Barneveld
Burgemeester Asje van Dijk en dagvoorzitter Klaas Wilting.

 

Burgemeester Asje van Dijk sprak in zijn openingswoord waardering uit voor de toenemende samenwerking. ,,Ik ben als burgemeester heel trots op actieve inwoners in Barneveld die meehelpen aan het verbeteren van de veiligheid én leefbaarheid.”  Daarbij haalde hij ook recente successen aan, zoals de ontdekking van een drugslab in Terschuur, na tips van oplettende burgers.

 

Karel Neelis en Lucien Stöpler bespraken initiatieven na het vorige congres in Lansingerland (2018), waaronder de oprichting van de Vereniging van Nederlandse Burger Veiligheids- initiatieven. Zij riepen alle aanwezigen op zich aan te sluiten bij deze Vereniging om zo tot gezamenlijke afspraken en gedragsregels te komen voor buurtpreventie initiatieven als WhatsApp groepen en Buurtwachten.

 

Danielle Ohler (Centrum Criminaliteitsbestrijding en Veiligheid, CCV) en Wim van Amerongen (Nationale Politie) gingen in op de conclusies uit het recente rapport “De burger kijkt mee” van het CCV. Daaruit blijkt een sterke toename van het aantal initiatieven voor buurtpreventie, vooral in Gelderland.

 

Jos Delarbre gaf een presentatie over de buurtinformatienetwerken in België. Delarbre is verantwoordelijk voor buurtpreventie in  politiezone Geel-Laakdal-Meerhout en ook docent aan de politieschool

 

Aansluitend waren er diverse workshops en demonstraties, onder meer van politie Barneveld, de WhatsApp groep Kootwijkerbroek, het Buurtpreventieteam Rotterdam, Spotter Informant en het Media Lab van de politie.

 

Barneveld als gastgemeente

Ruben Karrenbeld ( coördinator van Veilig De Burgt) en René Oosterom (coördinator van Veilig Veller) haalden het congres Buurtpreventie naar Barneveld en waren nauw betrokken bij de organisatie ervan. Burgemeester Asje van Dijk, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, en het team Veiligheid, Vergunningen en Toezicht van de gemeente Barneveld waren erg enthousiast over hun plan en verleenden hun medewerking aan de organisatie.

 

Buurtpreventie Barneveld

De gemeente Barneveld ondersteunt en faciliteert van harte alle initiatieven op het gebied van buurtpreventie. Barneveld kent 150 actieve WhatsApp groepen en 6 buurtwachten