Altijd Dichtbij !

Garderen gaat doorgaand vrachtverkeer weren

Vanaf vrijdag 23 juli gaat de gemeente Barneveld maatregelen nemen om doorgaand vrachtverkeer uit de dorpskern van Garderen te weren. Tekstkarren op rotondes en op de omliggende (provinciale) wegen moeten vrachtwagenchauffeurs motiveren een andere route te rijden. Vrachtvervoerders uit de regio die nu via Garderen naar hun bestemming rijden krijgen een brief met alternatieve routes en het verzoek om die te nemen.

De maatregelen komen voort uit wensen van bewoners van Garderen. De dorpswegen zijn niet geschikt voor het verwerken van grote aantallen vrachtwagens. Ze zorgen voor onveilige situaties in de dorpskern, met name in de drukkere zomerperiode.

Meer veiligheid

De gemeente neemt deze zomer ook nog andere maatregelen om de verkeersveiligheid in Garderen te verbeteren. Deze maatregelen zijn vooral gericht op het creëren van ruimte voor voetgangers, rolstoel- en scootmobielgebruikers en fietsers. Extra aandacht gaat er naar  het verminderen van geparkeerde auto’s op ongewenste locaties in Garderen.

Zo is het parkeerverwijssysteem in Garderen uitgebreid zodat bezoekers vanuit de richtingen Putten en Speuld ook worden verwezen naar (particuliere) parkeerplaatsen buiten het centrum.

Op een gedeelte van de Speulderweg is een tijdelijk parkeerverbod ingesteld, omdat er door veel achter elkaar geparkeerde voertuigen sprake is van een onveilige verkeerssituatie. Het parkeerverbod wordt opgeheven zodra het parkeerterrein bij het voormalige dorpshuis weer open is.

Op het zuidelijke voetpad langs de Dorpsstraat zal vanaf de bouwvakvakantie parkeren definitief verboden worden door het plaatsen van borden ‘verplicht voetpad’. Ook deze maatregel gaat pas in als het parkeerterrein bij het voormalige dorpshuis weer open is.

Evaluatie na de zomer

In het najaar volgen er meer structurele maatregelen, zoals het aanpassen van bewegwijzering op ANWB borden. Er wordt dan ook onderzocht of het verminderen van de maximale snelheid op bepaalde wegen mogelijk is. Dat geldt ook voor het aanbrengen van permanente en meer ‘dwingende’ adviesborden. Ook wordt geevalueerd wat de maatregelen in de zomer hebben opgeleverd.

De plannen voor het verkeersveiliger maken van Garderen worden ontwikkeld samen met Plaatselijk Belang Garderen en de Garderense Ondernemers vereniging.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp
Share on email
Deel via Email