Altijd Dichtbij !

Monument voor te vroeg geboren kinderen

Op begraafplaats De Plantage is maandag 12 april het monument in gebruik genomen om te vroeg geboren kinderen te herdenken. Wethouder Andrévan de Burgwal overhandigde het echtpaar Thea en Wim Heiwegen de drie gegraveerde glazen plaatjes ter nagedachtenis aan hun overleden drieling in 1992. Dorpsdichter Brigitte Veltman heeft voor deze gelegenheid het gedicht ‘Bij jou zijn’ geschreven en voorgedragen. Het monument is ontworpen en gerealiseerd door de Barneveldse kunstenaars Julia Borsboom en Jan Hiensch.

Gekleurd glasplaatje met persoonlijke tekst

Het monument biedt de mogelijkheid aan ouders om hun kindje, geboren en overleden binnen 24 weken zwangerschap, te kunnen herdenken op een bijzondere manier. In een gekleurd glasplaatje kunnen de ouders een tekst laten graveren en het vervolgens in het monument hangen. Het kindje kan ook in het gras begraven worden bij het monument, de locatie wordt niet gemarkeerd. Als u voor een kindergraf kiest, kunt u wel een grafmonument plaatsen. 

Uiteraard is het mogelijk om een te vroeg geboren kindje dat ergens anders begraven is of al jaren geleden is geboren en overleden in het monument te herdenken.

Ook een monument in Voorthuizen

Ook op begraafplaats Voorthuizen komt een monument om te vroeg geboren kinderen te herdenken. Dat wordt een ander uniek kunstwerk gemaakt door Julia Borsboom. Wanneer dat monument klaar is, is nog niet bekend.

Het monument 

De gemeente heeft ervoor gekozen om het monument te laten ontwerpen en maken door een kunstenaar. Na een selectieprocedure heeft de gemeente de kunstenaars Julia Borsboom en Jan Hiensch de opdracht gegeven. 

Julia en Jan over de betekenis van de opdracht en het uiteindelijke monument:

“Als moeder van drie zonen (Julia), vader van twee zonen en ervaringsdeskundige op het gebied van onverwerkte rouw (Jan) onderschrijven wij het belang van dit monument voor te vroeg geboren kinderen. Vanaf het begin van onze samenwerking waren we het er over eens: het moet  een plek worden om stil te staan en stil te zijn: transparant, licht, dynamisch, sierlijk, kleurrijk en zeker ook intiem. 

Een monument dat voelt alsof iemand die hetzelfde heeft meegemaakt een arm om je heen slaat. Een monument waar verlies een plek krijgt, een naam genoemd wordt. Een plaats om naar terug te keren om verdrietig en boos te zijn, om te denken hoe het leven nu had kunnen zijn. Maar ook een plek waar ruimte is voor dromen en verwondering over hoe kleurrijk en dynamisch het leven is. Oók na het gemis van kostbaar en kwetsbaar leven. Kortom: een plaats van troost.”

Informatie aanvraag

Om een glazen plaatje te laten graveren kan een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer 14 0342 of via e-mail: begraafplaatsen@barneveld.nl

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp
Share on email
Deel via Email