Altijd Dichtbij !

Nieuwe coronamaatregelen funest voor clubs en meerdaagse festivals

Het kabinet heeft vrijdagavond nieuwe coronamaatregelen aangekondigd vanwege de enorme toename van het aantal geregistreerde coronabesmettingen. Meerdaagse festivals worden gecanceld en clubs moeten hun deuren sluiten. 

Het kabinet had het Outbreak Management Team gevraagd om een spoedadvies. Dit advies is inmiddels uitgebracht en het kabinet volgt de adviezen op. De nieuwe maatregelen gaan op zaterdag om 6.00 uur in en gelden tot en met vrijdag 13 augustus.

De maatregelen zijn:

  • alle horeca sluit om middernacht
  • nachtclubs en discotheken moeten hun deuren sluiten
  • Testen voor Toegang wordt gepauzeerd
  • alleen evenementen/festivals die maximaal 24 uur duren mogen doorgang vinden, gasten moeten op een vaste plaats op anderhalve meter afstand zitten.

Veel besmettingen gebeuren bij het uitgaan, zo benadrukte demissionair premier Rutte op de coronapersconferentie. Entertainment – zoals livemuziek of ander vermaak – wordt verboden in de horeca.

Als bezoekers een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag kunnen overhandigen, telt de 1,5 meterregel minder zwaar en mag de capaciteit tot twee derde worden benut. Een negatieve test die als (aanvullend) toegangsbewijs wordt gebruikt, is vanaf 13 juli maximaal 24 uur geldig.

Het kabinet herhaalt de oproep om de basismaatregelen te blijven volgen, ook voor wie volledig is gevaccineerd. Demissionair premier Rutte noemt de maatregelen ‘niet leuk, wel noodzakelijk’.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg spreekt schande van de maatregelen, “We worden door de overheid in de onmogelijke situatie gemanoeuvreerd dat we pas half augustus weten of het festival kan doorgaan. Dat is een onrealistische situatie. We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden. Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leveranciers houden personeel en materialen beschikbaar en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn. Daarom is er nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus.”

ID&T heeft te kennen gegeven een kort geding aan te willen spannen tegen de overheid vanwege de verscherpte coronamaatregelen. De festivalorganisator noemt de maatregelen ‘disproportioneel’. Volgens ID&T kunnen festivals wel degelijk plaatsvinden onder Fieldlab-voorwaarden.

“Het is onze expertise evenementen goed en veilig te organiseren en we weten dat ons publiek de discipline heeft. Wij zijn nu de goeden die onder de kwaden lijden en het lijkt erop dat de overheid vakanties verkiest over festivals. Je kunt niet op een cruciaal moment als deze met reces gaan en de branche laten bungelen. Jongeren worden met deze maatregelen onevenredig hard geraakt. Het maatschappelijk belang van onze industrie is enorm”, aldus Ritty van Straalen, CEO van ID&T.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp
Share on email
Deel via Email